ПОЗНАНИЕ ЗА НАРОДА – НАРОДА И ПРЕДАНИЕ

В съвременната научна литература съществуват повече от 30 дефиниции за това какво е фолклорът. В речника на съвременния човек се използват не повече от 3 думи, за да се опише значението на термина:

Обичаи. Народ. Култура или Танц. Песен. Остарели разбирания

Хоро
Снимка: Александър Петров

Но какво в действителност е фолклорът? Защо днес използваме чуждицата в българския език? И какво разбирам аз под фолклор?

„Това е изкуство и неизкуство, че той е непосредствено, органично вплетен в социологическата структура на обществото, без да е отделян като неин напълно  самостоятелен компонент.“ Виктор Гусев.

В българския тълковен речник думата фолклор е обяснена като устното народно творчество, създадено през вековете – песни, приказки, легенди, пословици, анекдоти, гатанки, суеверия и др.  В немския език тя се използва, за да се опише традициите на даден народ (песни, костюми, обичаи), за традиционна музика под формата на народна песен или типичен танц. Корените на думата folklore идват от английски език (folk значи народlore е мъдрост).  Терминът е въведен от Уйлям Томс (колекционер и издател) през 1846 година. Той изковава думата в писмо до литературното списание  „Атенеум”. Обяснява, че древното народно наследство и устно творчество  „ще бъдат описани по-подходящо чрез добра саксонска съставка, folk-lore – познанията на народа”. А за пръв път в България терминът е употребен от проф. Иван Шишманов: „Фолклорът е всичко онова, което народът знае за себе си ,за своите близки, за света и околната среда, както и за природата.“ Професорът предлага чуждицата да бъде избегната и вместо за фолклор да се говори за народонаука, но терминът придобил вече международна популярност се налага и у нас.

За мен фолклорът е историята на народа.  Обединява минало, настояще и бъдеще. Един непрекъснат цикъл, съхранил във времето танц, песен, музика, обичаи и обредност.  Фолклорът е трепета в сърцето на всекиго, щом заиграе хоро, чувството на гордост, щом чуе гайда. Фолклорът е част от нас и е нашето наследство.  Фолклорът, това е необяснима амалгама, това е България.

П.С. Ако някой възрастен човек ни попита „ Ей, младеж, какво знаеш ти за Народознание или Народоуко‘? ,  вече можем да му отговорим с цяло изречение: „Фолклорът е народното творчество онова, което няма ясен автор и точен времеви маркер на създаването си.“ Ала и все пак да знаете какво пише проф.  Тодор.Ив.Живков: „В този смисъл фолклорът  е преди всичко  социологически проблем, тъй като основното в неговото определение е било винаги значението му като народна култура… Фолклорът е подсистема от системата на културата”

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s