Ясен месец веч изгрява – прелитащата мелодия

Мелодията на песента „Ясен  месец веч изгрява“ прелита от век на век през Балканите и Близкия Изток до Египет.

29066669_1477333952375492_8143866946564128768_n
Снимка:Александър Петров

Корените й може да открием още през Кримските войни (около 1850 година), когато тя се е използвала за османски военен марш. В Гърция и днес се пее „Загубих кесия с жълтъци кой я намери..“ на същите ритми. За албанците това е песен за любов „ В твоята градина пее птица..“. А в България на тази мелодия оживяват стиховете на революционера Яни Попов и се превръщат в символ на Странджа планина, разказва Адела Пеева в своя филм „Чия е тази песен.“

Ясен месец веч изгрява над зелената гора.
В цяла Странджа роб запява песен нова юнашка.
През потоци, реки, бърда, нещо пълзи, застава
Дал е Юда самодива, или луда гидия?

Песента е  бунтовният марш по време на Илинденско-Преображенско въстание. Днес тя  увековечава подвига на малка чета, водила ожесточено сражение с турския аскер на 2 април 1903 година в село Сърмашик (дн. Бръшлян). Тогава загиват войводата Пано Ангелов и Никола Атанасов Николаков – Равашола от Перущица ( т.н. „Сърмашишката афера“). Оригиналният текст на „Ясен месец“(озаглавен „За Пано и Равашола“ и поместен в „Странджански жалби“ на Яни Попов) е  17 строфи, съхранен и до днес от Панайот Маджаров. Но само първите четири от тях са изпълнени от певеца Сава Попсавов. Той я запява още 3-годишен в родното село Бръшлян, научил я от прабаба си.  Местните казват, че мелодията е арменска. Песента се изпълнява от редица народни изпълнители , сред които Янка Рупкина и Здравко Мандаджиев.

Турци, гърци, сърби, албанци, евреи, дори индийци припознават мелодията като своя. Тя променя ритъма си в зависимост къде се изпълнява. Любовната песен на Турция или марсилезата на Странджа? Или е любовната песен на Босна и Херцеговина? Всеки народ открива нещо свое в мелодията. Всеки народ изпява свой текст  и затова песента е и българска, и сръбска, и албанска… Стиховете на Яни Попов превръщат „прелитащата мелодия“ в българска песен, песен за възхвала.  Запитали баба Митра Барантиева от с. Бръшлян защо песните от периода на Преображенското въстанието са малко, а тя отвърнала:

„-Защото това въстание така ни понесе, че не сме се сетили за песни!”

 

Насладете се на изпълнението на Сава Попсавов (1923-2008)Чуйте песента

А ето как звучи мелодията в Сърбия и Босна и Херцеговина Чуйте песента

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s