Лазарско хоро

„Ой Лазаре, Лазаре
    Лазар еднаж в година
    Като китка в градина“

Осем дни преди Великден църквата почита възкресението на Лазар. Именно на този ден предците ни вярвали, че природата се съживява след зимата. И до днес това е празникът на „подевките“.

Денят е изпълнен с множество обреди и традиции, но кулминацията на Лазаровден е женското хоро. Дали в цяла България се играе един и същ танц?

Лазаруването е обичай, който идва от древността. Възникнал e в епохата на праславянската общност и запазен до днес в някои краища на страната. „Подевките“ ( или момичета на 13-14 години) се подготвят за лазаруване още от средата на великденския пост ( от Свети четиридесет мъченици)  като разучават лазарски песни и игри. Вярва се, че девойка, която не е лазарувала, няма да се омъжи. А в Източна Тракия е разпространен мит, че ако мома не бъде лазарка, то тя ще бъде отвлечена от змей. По традиция девойките обикалят селото и пеят за ергена, домакинята, невестата, както и за овчари, говедари, коняри, също така за стопанина на къщата, ала във всеки дом стъпват, запявайки: Ой, Лазаре, Лазаре.. Стопанката  ги дарява с яйца, пари, брашно, мас.  През целия ден се изпълняват различни ритуали от сплитане на венци до пеене и танцуване на мегдана.

“Играй, играй Лазаре,
Шити поли развяват
‘На моми чехли потропват….”

Празникът е единственият ден през Великденските пости, на който е разрешено да се играе хоро, лазарско хоро. При лазаруване се наблюдават регионални варианти. В танцовата етнология откриваме два основни типа  според танца- източен и западен. В Западна България се срещат поединични игри с две моми шетачки, шеталици (игра/танцуване на шетане по такта на песните на певачките), а в Източна България се танцува най-разпространения тип лазарско обредно хоро – буенец или буенек . Буенекът е буйно, несключено хоро с последователно редуване на стъпки с десния и левия крак. Играе се на песен или в съпровод на традиционен инструмент – гайда, кавал, гъдулка. В женското бавно „ходено” хоро е запазен символа на женския „сакрален кръг”, смисъла на прочистващото. Например, на места в Средногорието при лазаруването се срещат хорà на песен, които са различни от основните два типа танцуване. След църквата и обхождането на домовете се прави голямо смесено хоро от мъже и жени в селото. В Баня се играе хоро „На лазар” или „Баненски лазар”. Играещите се залавят „на прашки“, а певиците се подреждат в края. Войняговските водени хорà на песен (познати в етнохореологията като „на карлюпкане” или „на суркане”) са специфични за района. При тях по интересен начин се извършва смяната на хороводната форма и промяната на танцовата лексика, а хорà от типа „повърнати“ срещаме почти във всяко карловско село („За зло съй запролетило, Лазаре, младо габровче“) и др.

29852837_1499474923494728_2038704962_n
Снимка: Александър Петров

Според фолклориста Мирослав Василев интересен е преходът между източния и западния тип лазарско танцуване  на две съседни карловски селища в северното подножие на Средна гора. Ако в Баня и селищата на запад лазарското хоро се изпълнява по начин, близък до хорàта в Западното Средногорие, то на изток (село Пролом) хорото плавно преминава към източния тип танцуване. Имаме  притичващи стъпки в дълга верига,  които описват различни фигури. Към тези хорà, които имат характер на буенец, се препяват лазарските песни „Драганка платно тъкала“ и „Петима Дона иская, юбава Доне, Стойова“ .

Независимо в кой край на България и без значение кое лазарско хоро гледате, то е символ на прехода от детинство към младост и съзряване. Олицетворение на чистата моминска красота. Ритуалите, песните и танците на момите събуждат природата. Всички, участвали в обичаите през деня, се събират и танцуват пред погледа на цяло село. На това хоро мъжете избирали своите бъдещи невести, а омъжените жени – своите снахи.  Един от най-светлите и носещи позитивизъм празници – Лазаровден.

Лазара се „изпращане” с думите:

„Отиде си Лазара, Димиро льо, Бояно
тичъй, мъри, стигни гу
ей го долу под селу
дай му паръ, върни гу

 

Насладете се на Лазерки от шопско: Видео

И на танца от  НФА “ Филип Кутев“: Видео

Лазарки в гр.Баня ВИДЕО

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s