Димитър & Христо – Ние обичаме българския фолклор и ценим корените си

Първо се запознах с музиката им, а после със самите тях – и с двете ме впечатлиха, затова с радост ви срещам с  Димитър Атанасов и Христо Младенов.  Момчетата станали популярни от формата “ Гласът на България“ и спечелили хиляди сърца с нежното изпълнение на песента „Девойко (мари хубава)“, момчетата, които съхваняват фолклора чрез таланта си….

48379496_526348214550052_8148032605279748096_n
Снимка: Димитър & Христо

ГН: Димитър, опиши с няколко думи кой е Христо, както и Христо да разкаже за темперамента и интересите на своя приятел? Например, любимото му място в Бургас? Като бургазлийка, е нещо, което живо ме интересува!

Димитър: Христо привидно е бунтар, но в действителност е мил и съобразителен. Интересува се най-много от футбол, но по-специално внимание получават неговите фенки (смее се). Смятам, че от чуждата музика харесва най-вече тази на Тото (където се срещаме) и затова има голям шанс песента „Памела“ (както се казва сестра му) да му е любима. От друга страна, българският фолклор е мястото, където се чуства най-добре.

Христо: Димитър ли…Димитър е човек, който обича да изпипва нещата до край. Човек с характер и знаещ какво иска. Истински професионалист! Радвам се, че имам честта да работим заедно. А относно интересите му мога смело мога да кажа, че и двамата сме любители на българското кино. Докато пътуваме в колата, често се шегуваме с някои запомнящи се фрази от тези филми. А и да, той обича своя град! Когато сме в Бургас, почти не пропускаме да отидем до морето, за да му се насладим, независимо кой месец от годината е. И двамата мислим, че в края на летния сезон, има нещо магично в него и тогава е най-красиво…. 

ГН: А колко е мистично зимата морето..Но да се върнем към основната тема на разговора ни, каква част от живота ви днес е музиката?

Димитър: Към музиката  ме тласналнаха моите родители, а по-късно и сестра ми повлия за оформянето на моите музикални вкусове. На четири години започнах с пиано в Бургас, а по-късно продължих и с пеене, завърших бакалавър в НМА – Консерваторията (както още я наричат някои) и така до ден днешен музиката няма край!

Христо: Аз също се занимавам с музика от много малък. Първото ми появаване на сцена беше, когато бях на 12 години. Още тогава разбрах, че това е моето призвание и искам да се развивам смело в тази насока. Освен професия, тя е неизменна част от моя живот!

ГН: Част от живота ви е „Девойко (мари хубава)“,  една прекрасна песен, която достига до душата на всеки, който я чуе.. Как избрахте да запишете точно нея?

Христо: Наистина песента се радва на голям интерес. Благодарим на всички за подкрепата! А иначе идеята беше на Митко. Още докато участвахме във формата „Гласът на България“, той ми сподели, че от доста време търси подходящия човек, с който да осъществи този проект. Той ми предложи да я направим и аз приех без никакво колебание. Ние обичаме българския фолклор и ценим корените си.

ГН: Мислите ли, че младите хора харесват и слушат български фолклор?

Димитър: Силно сме убедени, че всички деца са силно повлияни от вкуса и предпочитанията на родителите си, а в пубертета може би от приятели, но въпреки това началото е най-важно. Не мисля, че има българско семейство без уважение към традиционния фолклор. А и сме свидетели, че същият той съществува в много разнообразни версии в съвременната музика. Това може да е само позитивно. Всеки е свободен да използва наследството ни по удачен за него начин – някои рисуват графити, други влизат с носии в езеро в Рила. Ние с Христо предпочетохме да се придържаме към това, в което сме силни и смятам, че успяваме да задържим стила си всяка фолорна обработка.

ГН: Как може да съхраним фолклора? Може ли да се възпита любов към фолклора у едно дете, а и по този начин към България?

Христо: Той е заложен като нотка във всички българи. Ние не можем и няма как да избягаме от това, което сме. И да, хубаво е да обръщаме повече внимание на фолклора, защото безспорно е несметно богатство.

ГН: Любимата Ви фолклорна песен?

Христо: Много са, но винаги настръхвам, когато чуя “Радина мама думаше”.

Димитър: „Невесто, мори, юбава“…

ГН: Да очакваме ли аранжименти и на тях?

Христо: Обмисляме в най-скоро време, да направим още такива фолклорни обработки на обичани от нас песни.

ГН: Кое ви вдъхновява?

Димитър: Всяко седмица гостуваме някъде из България. Няма по-съвършено разнообразие и удоволствие за всеки творец. Гледките, публиката, светлините и панорамите на градовете… Ние, българите, сме богати! Наистина. А в личен план съм убеден, че семествата и жените до нас са това, което винаги ни кара да довършваме нещата докрай.

ГН: И нека още веднъж да се насладим на нежната Девойко(мари хубава)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s